18,00 zł
SŁÓD ŻYTNI JASNY - AKTYWNY
Opis
SŁÓD ŻYTNI JASNY - posiada wysoką moc diastatyczną (aktywność enzymatyczną). Po dodaniu do ciasta jest pożywką dla bakterii kwasu mlekowego, co poprawia procesy fermentacyjne i wszystkie reakcje z tym związane (rozkład skrobi na cukry proste, brązowienie skórki chleba, przedłużenie okresu przydatności, ect.).
Stosowany jest w celu poprawy jakości mąki pszennej i żytniej. Słód aktywny enzymatycznie wyprodukowany został z wykiełkowanych ziaren żyta z zawartością naturalnie występujących enzymów, wykorzystywany jest w przemyśle piekarniczym. Służy do produkcji różnego rodzaju pieczywa, w ilości 2-10% w odniesieniu do użytej mąki; w zależności od zastosowania.
Przedłuża świeżość pieczywa, wzmacnia jego smak i chrupkość, wzbogaca o błonnik, białko, witaminy i składniki mineralne. Dodatek cukru nie jest konieczny, aby poprawić aktywność drożdży.
Produkt nie jest modyfikowany genetycznie, nie składa się z genetycznie modyfikowanych organizmów, nie zawiera składników wyprodukowanych z GMO.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt zawiera gluten.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Aktywny enzymatycznie
Składniki: żyto, woda
Dozowanie: 2-10% w stosunku do ilości mąki
Zapach: słodowy
Smak: słodki, lekko kwaśny
Konsystencja: mąka
Kolor: biały
Kraj pochodzenia: Unia Europejska
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 367 kcal
- tłuszcz - 1,49g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,17g
- węglowodany - 80,5g
- w tym cukry - 30,6g
- błonnik - 16,0g
- białko - 7,93g
- sód - 0,002g