4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
ŚLIWKA WĘDZONA DYMEM BEZ PESTKI - POLSKA (m. Iwkowa)
Opis
ŚLIWKA WĘDZONA DYMEM BEZ PESTKI - wędzone śliwki to owoce nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wędzenie owoców to doskonały sposób na to, by przedłużyć ich czas przydatności do spożycia i wydobyć z nich niepowtarzalny słodki smak, podkreślony przez dymne nuty. Śliwki wędzone są gęstym dymem na palenisku, ułożone w szufladach; suszarnia opalana jest drewnem liściastym. Wędzone owoce pięknie pachną, są smaczne, a do tego zawierają bogactwo witamin i wartości odżywczych.
Należy pamiętać, że śliwka wędzona dymem powinna być przechowywana w szczelnym, hermetycznym pudełku, w dala od światła i wilgoci, najlepiej w lodowce; można ją mrozić.
Śliwki wędzone dymem są bogatym źródłem witaminy A wspomagającej prawidłowe widzenie i kondycje skóry, witaminy K zapobiegającej procesom starzenia się skóry i polepszającej krążenie krwi; witamin z grupy B poprawiających samopoczucie i wpływające korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Śliwki wędzone to także bogactwo minerałów tj.: magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Odznaczają się także dużą ilością błonnika pokarmowego; w efekcie regulują procesy trawienia i zapobiegają takim dolegliwością jak np.: zaparcia. Łatwo rozpuszczalny błonnik sprawia, że poziom cukru we krwi jest utrzymany na stabilnym poziomie. Dodatkowo redukuje poziom cholesterolu i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Te owoce suszone mogą zapobiec pojawieniu się osteoporozy, ponieważ zawierają polifenole, które chronią kości przed łamliwością.Śliwki jedzone w umiarze na pewno nie zaszkodzą,a wręcz odwrotnie, wpłyną pozytywnie na zdrowie. 3 suszone śliwki stanowią jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji owoców i warzyw. Warto pamiętać, że jedzone w nadmiarze mogą powodować wzdęcia lub rozluźnienie.
Są idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, sałatek i wielu innych, są także świetną samodzielną przekąskę na drugie śniadanie.
Składniki: śliwka wędzona dymem 100%
Kraj pochodzenia: Polska, m. Iwkowa