




PŁATKI PSZENNE PEŁNOZIARNISTE - TRADYCJNIE GNIECIONE
Opis
PŁATKI PSZENNE PEŁNOZIARNISTE - TRADYCYJNIE GNIECIONE - to płatki pszenne powstałe przez ugniatanie w gniotownikach pełnego i nieoczyszczonego z okrywy ziarna. Pełnoziarnistość to "pełne ziarno"- czyli bielmo mączne razem z zarodkiem i okrywą owocowo-nasienną. Płatki pełnoziarniste zawierają więcej błonnika i witamin. Ponadto płatki pszenne pełnoziarniste produkowane przez nas w naszym Gospodarstwie oprócz ugniecenia nie są poddawane już jakimkolwiek dodatkowym procesom, tj. parowanie w wysokiej temperaturze czy polerowanie, w trakcie których cenne właściwości ziaren "uciekają". Nasze płatki tradycyjnie gniecione są w 100% naturalne, a ich "brzydki" wygląd świadczy o tym, że nie są poddane żadnej obróbce.
Płatki pszenne pełnoziarniste są idealnym dodatkiem m.in. do: pełnoziarnistych ciast, batonów, naleśników, czekoladowych muffinków, a ponad to musli, granoli, panierek, no i rzecz jasna do owsianki.
Płatki pszenne pełnoziarniste tradycyjnie gniecione to zastrzyk energii w postaci węglowodanów; już niewielka ilość płatków powoduje uczucie sytości. Płatki pszenne pełnoziarniste to również źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin C, D, E, B oraz składników mineralnych (cynk, fosfor, potas, wapń i żelazo). Dodatkowo zawierają tokoferol - substancję która może zmniejszyć ryzyko raka prostaty. Duża ilość błonnika reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi; ma też pozytywny wpływ na perestaltykę jelit.
Należy przechowywać je w szczelnym opakowaniu. Z uwagi na to, że są produktem w 100% naturalnym, ich termin do spożycia liczy ok. 1 miesiąca.
Płatki pszenne tradycyjnie gniecione na walcach powstają z całego ziarna pszenicy
Składniki: nieobłuszczone i zgniecione ziarno pszenicy - 100%
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 367 kcal
- białko - 9,6g
- węglowodany - 70,9g
- tłuszcz - 3g