4,50 zł
18,00 zł
20,00 zł
OREGANO - TURCJA
Opis
OREGANO - albo in. lebiodka pospolita, jest popularną przyprawą kuchenną, ale właściwości lecznicze tej rośliny znane były już w starożytności. Sięgano wtedy po nią w celu łagodzenia bólów mięśni, jako środek na ukąszenia, porost włosów, zwichnięcia, odporność.
Oregano jest bogatym źródłem olejków eterycznych oraz flawonoidów, a także substancji odżywczych , witamin i minerałów. Wykorzystywanie oregano jako przyprawy niewątpliwie wpływa pozytywnie na polepszenie zdrowia w ogóle. Oregano bowiem wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego (zwiększa wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci), wiąże szkodliwe produkty przemiany materii, zwiększa wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, reguluje pracę gruczołów potowych i nerek, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, mięśnie jelit, drogi żółciowe, moczowody oraz macicę. Wykazuje działanie przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze.
Oregano może być też stosowane zewnętrznie, jako składnik płukanek wspomagający leczenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, dodatek do kąpieli niwelujących świąd skóry, środek wspierający leczenie trudno gojących się ran, czy do obmywania ciała obłożnie chorych, w celu zapobiegania odleżynom.
W kuchni oregano najczęściej wykorzystywane jest do pizzy, może być również doskonałym dodatkiem do pieczywa drożdżowego, marynowanych warzyw, czarnej fasoli, cukinii, bakłażanów, pieczonego mięsa oraz ryb. Oregano wzbogaca smak potraw na bazie sera, jajek, gulaszów oraz zup. Świetnie komponuje się z olejami oraz innymi przyprawami typu czosnek tymianek, pietruszka.
Należy przechowywać go w szczelnym opakowaniu.
Skład: oregano 100%
Kraj pochodzenia: Turcja
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 3 kcal
- białko - 0,09g
- węglowodany - 0,69g
- tłuszcz - 0,04g
- błonnik - 0,4g