




MĄKA Z NASION TEFF
Opis
MĄKA Z NASION TEFF - to mąka z miłki abisyńskiej, bezglutenowego zboża, który szczególną popularnością cieszy się w Etiopii. Mąkę z nasion teff mielimy w tradycyjnych młynach żarnowych w naszym gospodarstwie.
Mąka z nasion teff posiada szereg walorów zdrowotnych i ciekawe właściwości, które urozmaicą przygotowywane z jej udziałem dania. Jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, magnezu, witamin z grupy B (zwłaszcza kwasu foliowego), oraz błonnika pokarmowego i białka. Zboże to świetnie sprawdza się w diecie kobiet w ciąży, karmiących piersią, a także sportowców i osób z niedokrwistością. Jest także cennym uzupełnieniem diety osób cierpiących na celiakię.
Mąkę z nasion teff można stosować do wypieku chleba na zakwasie, do naleśników i placków, jako zagęstnik do zup i sosów. W ciekawy sposób wpływa na konsystencję potrwa, ponieważ zatrzymuje ona wodę, wypiekom zaś pozwala zachować dłuższą świeżość i jędrność. Dania z niej przygotowane mogą być dłużej przechowywane, nie ulegają szybkiemu psuciu się. Teff wzbogaci też smak potraw i w oczywisty sposób podniesie ich walory odżywcze.
Należy przechowywać ja w szczelnym opakowaniu.
*Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Skład: mąka z nasion Teff 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna - 367 kcal
- tłuszcz - 2,38 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,44 g
- węglowodany - 73,13 g
- w tym cukry - 0 g