MĄKA Z AMARANTUSA

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 12,00 zł 12.00
ilość kg

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

MĄKA Z AMARANTUSA - in. "SZARŁAT" - powstaje ze zmielenia całych ziaren Amarantusa (Szarłatu); jest niezwykle wartościowym dodatkiem do żywności (chleba, ciastek, dań obiadowych); dawniej nazywana była złotem Azteków. Posiada lekko żółtawą lub beżową barwę, w a konsystencji jest cięższa niż mąka pszenna. Charakteryzuje ją niższy poziom wilgotności i lepkości, za to wyższa wartość popiołu, tłuszczu i błonnika. W swojej czystej postaci posiada bardzo charakterystyczny smak i zapach, który nie każdemu przypada do gustu. Stąd wielu stosuje ją jedynie, jako dodatek do potraw.

Mąka z amarantusa nie zawiera glutenu, posiada niski indeks glikemiczny (IG=39), jest źródłem wszystkich niezbędnych dla człowieka aminokwasów. Można więc zastąpić nią białko zwierzęce. Dodatkowo obecność lizyny jest porónywalna do białka krowiego. Jest też bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B oraz składników mineralnych tj.: fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Do tego także jest źródłem lunazyny - peptydu o działaniu przeciwzapalnym i obniżającym poziom ryzyka zachorowania na raka; rutyny oraz nikotyfloryny - peptydów obniżających ciśnienie krwi i chroniących przed chorobami układu krążenia. Fenoli - silnych antyoksydantów; skwalenu - węglowodoru obecnego m.in. w wątrobie rekina, o działaniu ochronnym dla serca i wątroby.

Co ważne, mąki z amarantusa nigdy nie należy jeść na surowo, ponieważ zawiera ona taniny i saponiny, które utrudniają przyswajają wiele związków odżywczych.

Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu.

* Nie zawiera glutenu.

 

Skład: mąka z amarantusa 100 %

 

Kraj pochodzenia : Polska

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

- wartość energetyczna - 404 kcal

- węglowodany  - 66 g

- tłuszcz - 9,2 g

- białko - 15 g

- błonnik - 6,5 g

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl