4,50 zł
18,00 zł
MĄKA KOKOSOWA
Opis
MĄKA KOKOSOWA - powstaje ze zmielenia wiórek kokosowych, jest produktem ubocznym wytwarzanym w procesie wytwarzania oleju kokosowego w naszym gospodarstwie. Stanowi ona bogate źródło błonnika i zdrowych tłuszczy. Posiada kokosowy aromat, jest bardzo smaczna i może być spożywana na surowo.
Zawiera kwas laurynowy, który ma korzystny wpływ na naz układ odpornościowy oraz poprawia wygląd skóry. Jest również bogatym źródłem białka oraz stosunkowo niewielkiej ilości węglowodanów, w tym cukrów, dlatego jest doskonałym uzupełnieniem diety paleto i keto; posiada też niski indeks glikemiczny.
Mąka kokosowa znajduje zastosowanie przede wszystkim w wypiekach. Powinna być jednak stosowana w połączeniu z innymi rodzajami mąki zbożowej. Jest dość ciężka, a z uwagi na to że nie zawiera glutenu, wypieki z jej dodatkiem będą bardzo kruche. Aby więc zachować odpowiednią strukturę, należy dodawać do ciasta więcej jajek. Mąka ta wpływa na strukturę i dobrą wilgotność wypieków, wykorzystuje się ją również jako dodatek do koktaili, panierek, musli, bułeczek, sałatek owocowych czy jogurtów. Na jej bazie można przygotować również omlet, naleśniki czy placki. Służy do zagęszczania zup i sosów.
Należy przechowywać ją w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w naszym sklepie produktów glutenowych.
Produkt jest przez nas pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Składniki: odtłuszczona mąka kokosowa 100%
Kraj produkcji: Polska
Kraj pochodzenia kokosu: Indonezja
Producent: Pliczko Gospodarstwo Rolne
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna - 359 kcal
- tłuszcz - 13,5g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 12,8g
- węglowodany - 22,6g
- w tym cukry - 19,5g
- błonnik - 35,2g
- białko - 19,2g
- sól - 0,02g