FASOLA CZERWONA KIDNEY - Polska

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 14,00 zł 14.00
ilość kg

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: FASOLA CZERWONA
Pin It

Opis

FASOLA CZERWONA KIDNEY -to roślina strączkowa, posiadająca szerokie zastosowanie kulinarne. Jako jedno z najatrakcyjniejszych roślinnych źródeł białka, jest doskonałą propozycją zwłaszcza dla wegetarian, dostarczając cennych aminokwasów, tj.: lizyna, izoleucyna czy metionina. Ponadto czerwona fasola jest bezapelacyjną "gwiazdą" jeśli chodzi o zawartość błonnika, zarówno rozpuszczalnego jak i nie rozpuszczalnego. Błonnik nierozpuszczalny pomaga w trawieniu, przeciwdziała zaparciom, pomaga schudnąć, daje uczucie sytości, jest niskokaloryczny; błonnik rozpuszczalny wiąże z kolei żółć wraz z cholesterolem i pozwala usuwać go z organizmu.

Spożywanie czerwonej fasoli obniża ryzyko zawału serca, zarówno dzięki wysokiemu poziomowi białka, kwasu foliowego oraz magnezu, dbającego o prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Ponadto stabilizuje poziom cukru we krwi, gwarantując dobre samopoczucie na kilka godzin, bez spadków glukozy i ataków głodu. Czerwona fasola ma niski indeks glikemiczny. Dostarcza organizmowi żelaza, przeciwdziała anemii,a  także zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, dzięki obecności flawonoli. 

Fasola czerwona jest podstawą diety dużej części mieszkańców obu ameryk, a także Chin, Indii, i Bliskiego Wschodu; stanowiąc kluczowy składnik różnych dań. Dodaje się ją do past, dań "jednogarnkowych", chili con carne, gulaszy wegańskich; stanowi świetny dodatek do ryżu w połączeniu z innymi składnikami.

Fasola czerwona wraz porównaniu z innymi odmianami zawiera znaczące ilości fitohemultyniny - związku, który dla ludzi okazuje się toksyczny i może wywoływać silne nudności oraz biegunkę. Dlatego w żadnym razie nie można jej spożywać na surowo. Aby pozbawić ją szkodliwych właściwości, należy ziarna fasoli moczyć kilka godzin w wodzie, następnie ją odlać i gotować przez minimum 30 minut w   czystej wodzie. 

 

 

Kraj pochodzenia: Polska

 

Skład: fasola czerwona Kidney 100%

 

Wartość odżywcza w 100 g ugotowanego produktu :

- wartość energetyczna - 124 kcal

- błonnik - 9,3g

 - białko- 9,1g

- cukry - 0g

 

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl