



CUKIER KOKOSOWY - (INDONEZJA)






Opis
CUKIER KOKOSOWY - BIO - (INDONEZJA) - to wytwarzany z kwiatów palny kokosowej (uprawianych w certyfikowanym ekologicznym gospodarstwie), który powstaje w ten sposób, że gdy łodygę kwiatostanu nacina się i wyciska z niego biały słodki sok, to ten spływa do bambusowego naczynia zaczepionego blisko kolby kwiatostanu nawet przez 35 dni. Po zebraniu soku odparowuje się go w kadziach do uzyskania jasnobrązowego syropu o gęstej konsystencji. Przed zastygnięciem można go formować w bloki bądź podgrzewać do uzyskania sypkiej konsystencji. Cukier kokosowy wyglądem przypomina cukier trzcinowy. Jest jednak nieco drobniejszy, a przy tym zachowuje lekko kokosowy smak i fantastyczny aromat. Zawiera 70-79% sacharozy oraz glukozę i fruktozę. Stanowi idealny komponent deserów, a w krajach Azji od setek lat stosowany jest do słodzenia.
Produkt rolnictwa ekologicznego
Składniki: cukier kokosowy 100%
Kraj pochodzenia: Indonezja